Varför ska du besöka Sveriges byar och mindre orter?

Listan med anledningar över varför det är bra att semestra och resa runt i Sverige är många. En av många anledningar är miljön. En del tycker det är svårt att resa utan att flyga så här kommer några tips på hur du kan resa och minimera flyget.

Tåg genom Sverige

Tåg är ett bra sätt att resa i Sverige. Tåg är bekvämt, du sitter bra och har all tänkbar service. Till skillnad från om du kör bil så kan du slappna av, roa dig med familjen och bara njuta av landskapet. Reser du med barn kan du ägna dem tid och förhindra slagsmål i baksätet. Järnvägen är bra utbyggd på de flesta ställen, men i t.ex. Norrbotten är det svårare att resa med tåg och här kan bilen vara det enda alternativet. Det skulle vara mycket svårt att ta sig till Överkalix utan bil. Dessutom är besöksmålen inte heller lätta att nå med kollektivtrafik.

Buss är billigt och bra

Buss är kanske inte alltid lika snabbt men ofta betydligt billigare än tåg. Det är inte omöjligt att få tag i en bussbiljett från Stockholm till Karlskrona för under 300 kronor. Bussar är sällan sena och det finns även bussar som går nattetid. För den som har liten plånbok gör detta att du sparar in en natt på vandrarhem eller hotell. Passa på att spela, glöm inte att ladda ner roliga appar till din telefon eller platta.

Färja och båtar, kanske inte alltid så tillgängligt

Att resa med färja och båt är lite begränsat. Det är knappast överallt du kan ta dig till din destination med färja. När det kommer till skärgården är det dock ett mycket bra alternativ. Exempelvis från Karlskrona till Tjurkö tar det ca 15 minuter med båten och närmare 50 minuter med bil. Det finns även båtar som trafikerar hela skärgården. Du kan välja en guidad tur runt hela skärgården eller hoppa av på någon liten ö för några timmar för att sedan ta båten tillbaka. Karlskronas skärgård är välordnad och har fina vandringsleder som är bra utmärkta. Tänk på att ta med dig vatten och mat då det är få öar som har någon service.