Urshult en ort att förälska sig i

Urshult är en favorit, här finns allt som behövs för några dagars avkoppling och sightseeing. Urshult ligger vackert vid sjön Åsnen. Benämningen är socken som har ursprung från medeltida begrepp för ett administrativt område. Socken kan löst jämföras med dagens kommuner, det var vid kommunreformen år 1862 som socken avskaffades. Urshult frodades som stationsort vid Hönshylte-Kvarnamåla Järnväg. Tingsryd är centralorten och har sin charm för ett kortare besök. Här finns det ett mycket uppskattat äventyrsbad och inte minst välkända affären Börjes där du kan fika för en spottstyver. Vandra sen runt i butiken med anor från 1940-talet.

Odlingarnas Urshult

Urshults historia vilar som så många andra orter i Småland på odlingar. Järnvägen gjorde det möjligt att transportera framför allt frukt från de många odlingarna runt Urshult. Urshult kom att bli känt för sina härliga frukter under namnet ”Urshultsfrukt”. Än idag finns det äppelodlingar och det går att besöka odlingarna. Ellenäs fruktodling går fortfarande att besöka, det ordnas visningar av äppelodlingarna och du kan köpa med dig nypressad must. Ellenäs är också vackert placerad på en udde vid sjön Åsnen. Odlingarna har en gedigen historia som går ända tillbaka till vikingatiden!

Vandra och upptäck Urshult

Urshult har också fina vandringsleder som leder genom skog och mark. Västra Sigfridsleden är en del av pilgrimslederna. För den som vill ge sig ut på en lång vandring kan ge sig på hela leden som startar vid Fridafors i Blekinge och avslutas vid Nydala klosterområde. Det finns mer kultur att insupa och Klasa Gubbe är en fin saga att fördjupa sig i. Klasa Gubbe hörde till jättesläktet och knuts till två öar i Urshult. Här ska han ha bott i många grottor som finns på öarna. Beroende på humör så kunde han vara fiskarna till hjälp genom rikliga fångster och när han var på dåligt humör så förstörde han fångst och redskap. Sägnen säger att han fortfarande bor där och därför ska det visas respekt för att hålla honom vid gott humör.

Boenden i Urshult

Lilla Urshult bjuder på flera bra boenden. Du kan hyra stuga med anor och uppleva hur det var en gång i tiden. Stugorna finns i olika storlekar och det finns goda möjligheter att även hyra privat. Bed and breakfest är alltid trevligt och Urshult har flera fina alternativ att välja på. Det finns även tre campingar, var och en med sin egen charm. Mjölknabbens camping är en naturcamping där det även går att hyra stugor. Här kan du fiska och hyra kanot. Få saker slår att tyst glida fram med kanot en ljummen sommarkväll. Urshults camping ligger vackert belägen vid sjön Åsnens strand, här har du nära till fruktodlingarna och här finns alla bekvämligheter. Givetvis går det här också att hyra stuga men det finns även utmärkta ställen att ställa upp husbil och husvagn. Tälta är givetvis också ett alternativ.