Bloggen skapades för att lyfta fram Sveriges byar och mindre orter. Målet är att fler ska bli förälskade i Sverige och passa på att utforska kulturskatter som gömmer sig bortom de stora städerna. Syftet är också att vara stöd på resan genom Sverige eller bara för den som vill lära sig mer.

Våga utforska Sveriges byar och mindre orter

Det är lätt att bli hemmablind. Ibland är det lätt att glömma att Sverige är ett avlångt land som är betydligt större än vad många tror. Olika landskap har olika charm och inte minst varierar kulturen och traditionerna från norr till söder. Norrbotten är unikt med sina glesa byar och underbara natur. Här är sommaren intensiv, det är ljust dygnet runt och Norrbotten lever upp. Vintertid är det mörkt men i februari och mars börjar vårsolen komma. Då är det underbart att antingen åka skidor eller skoter. Här är isarna starka och det finns möjlighet att köra bil på isen i skärgården.

Kronoberg är stort! Här finns djupa skogar med sjöar som förtrollar. Kronoberg utgör södra delen av Småland och utöver residens och studentstaden Växjö finns det oändligt att upptäcka. På sommaren finner du festivaler, allt från techno till visor. Landsbygden är väl tillvaratagen och på de minst väntade ställena hittar du vackra fik och designmöbler. Urshult är den pärla som lyfts i bloggen då det är en vacker by vid södra delen av sjön Åsnen. Urshult tillhör Tingsryds kommun och även Tingsryd centralort är värt att besöka. Det kanske inte är den vackraste orten men här finns äventyrsbad, Börjes och travbana.

Blekinge län är kallat Sveriges trädgård. Blekinge län är det minsta länet i Sverige men ger desto mer tillbaka. Du hittar en fantastisk skärgård som är speciell. Även om fisket idag är näst intill borta så vilar det minnen från fiskare och deras slit för att få ihop till brödfödan. På många öar bröts det sten som ligger som gatsten inte bara i Sverige utan så långt bort som Argentina. Många slet sig fördärvade i stenbrotten och barnarbete var förekommande en bit in på 1900-talet. Det finns idag fortfarande de vars föräldrar var barnarbetare. Tjurkö är en stenhuggarö som valt att lyfta fram sin historia. Här finns vandringsleder som är uppmärkta och du kan även få guidade visningar på flera språk.

Roa dig bortom byar och mindre orter

En resa genom Sverige är roligare när det går att roa sig efter insupandet av kultur och natur. Mobilen är en kär vän som alla kan roa sig med, från att spela spel till att titta på film. Det är trevligt att vara social och upptäcka Sverige men ibland behövs en stund för sig själv. Här får du tips om ställen som passar sig för att njuta av lite avkoppling och vilka spel som kan vara underhållande när du vill dra dig undan.