Missa inte Blekinges skärgård

Blekinge är litet, så pass litet att faktiskt en del glömmer bort det lilla landskapet i sydöstra Sverige. Blekinge kallas med rätta för Sveriges trädgård, har växer allt! Gillar du fauna och flora är det nog så att du kommer börja titta på hus här. Tjurkö är sommarens favorit! Tjurkö ligger i Karlskrona skärgård och nås med antingen bil, buss eller båt.

Tjurkö, stenhuggarnas ö

Tjurkö är en liten ö med ca 100 bofasta vintertid. Sommartid så exploderar Tjurkö och hela ön lever upp. Trots sin lilla yta så finner du många vandringsleder och gäckande stigar. Det kryllar av badvikar, allt från klippbad till grunda sandstränder som lämpar sig för de mindre. Tänk på att det finns en del gamla stenbrott så de minsta barnen bör du ha koll på.

Tjurkö är också en stenhuggarö. Stenhuggarna kom från många olika platser, en del till och med från Italien. Stenhuggarnas liv var hårt men de tjänade hyfsat bra för sin tid, dock var det många barn som fick slita med stenhuggeriet. Även på 1900-talet förekom barnarbete. Frans Herman Wolff kom från Tyskland och kom igång med stenhuggeriet på industriell nivå redan år 1862. Han tog även hit straffångar för att arbeta i stenhuggeriet och betänk att lösdriveri var brottsligt så det räckte med att vara hemlös för att hamna i stenhuggeriet som straffånge. Stenen från Tjurkö hittar du världen över, givetvis i Tyskland men även så långt bort som Argentina.

Vandra i stenhuggeriets historia

Under lång tid stod resterna av stenhuggeriet och förföll, det var ingen riktigt som visste vad man skulle göra av arvet som kanske inte alltid var det bästa. Nu har man rustat upp stora delar och det finns en fantastisk vandringsled där du kan lära dig om stenhuggeriets konster. Du kan gå ner i vad som tidigare var hamnen där stenen skeppades ifrån, här nere finns även möjlighet till att ta ett dopp från klipporna. Skärgårdskraft har öppet på sommaren och här kan du ta en fika, köpa glass och gå på vernissage.

Bo på Tjurkö, fint men inte så stort utbud

Det finns inte mycket att välja på när det kommer till boende. Givetvis finns det möjlighet att leta upp stugor som hyrs ut privat. Det finns dock en mycket trevlig camping som kanske inte är den lyxigaste men hamnar långt upp när det kommer till att vara mysig. Campingen ligger vackert belägen vid stranden Hägnan. Här kan du vara romantisk i solnedgången med din käraste, undangömda på en klippa och titta ut över havet. Karlskrona har gott om olika boenden.