Lär känna Överkalix i Norrbotten

Överkalix ligger långt upp i Norrbotten. Du hittar pärlan ca 10 mil norr om Luleå och tar dig enklast dit med bil. Vägen är vacker och går genom skog med utsikt över Kalixälven. Överkalix bjuder på fantastiska vyer då Kalixälven möter Ängesån som mynnar ut här. Det finns två sjöar som heter Grundträsk och Djupaträsk. Överkalix blev egen socken redan år 1644 då de bröt sig loss från Kalix. Överkalix har anor så långt tillbaka som till 4000 före Kristus. På modern tid har det funnits järnbruk och större sågverk. Det är också mycket forskat på den lokala dialekten Överkalixbondska som fortfarande talas.

Utforska Överkalix

Det finns mycket att besöka i Överkalix. Ta en tur till en 6000 år gammal boplats där det gjorts många intressanta fynd såsom kamkeramik som tidigare inte påträffats i Sverige. Lillbergets Forntidsby har försökt återskapa en boplats. Strosa runt och försök föreställa dig hur det var att leva för 6000 år sedan.

Besök Brännarberget, en gäckande plats med minnen från fornstora dagar. Brännarberget har varit en festplats med dansbana, restaurang och här har nog många par möts för första gången. Stora artister som ABBA har spelat uppe på Brännarberget. Idag är det övergivet, men du har tillåtelse att gå in och vandra runt. Det är en helt makalös utsikt som är som gjord att besöka när midsommarsolen lyser. Nu är också Brännarberget på väg att rustas upp för att kommande generationer ska kunna njuta av de långa sommarkvällarna.

Överkalix sommarmarknad är en tradition som återkommer varje år. Boka in den tredje helgen i juli men du har även möjlighet att gå på höstmarknaden. Jockfall och Linafallet ska besökas då de är de mäktigaste fallen som Kalixälven bjuder på.

Var kan du bo?

Överkalix har allt från lyxigt boende med pool och luftkonditionerade rum till naturcamping. Du kan alltså hitta ett boende som passar dig oavsett budget eller plånbok. Det finns även ett mysigt gästgiveri som bjuder på mysiga rum och det serveras gedigen frukost. Bränna Camping ligger centralt men med vacker utsikt där Kalixälven och Ängesån flyter ihop. Du har även nära till Grand Arctic Hotell som har pool. Campingen har förutom sedvanliga platser för husvagn och husbil även fina stugor att hyra ut.

Var du än väljer att bo kommer du inte bli missnöjd med ditt besök. Passa också på att köpa fiskekort och du har goda möjligheter att få upp en lax. Finns det något bättre än att grilla sin egen fångade lax efter en härlig dag i naturen?