Jakspak - kommer till Urshultsfestivalen i sommar

Här kommer litet Jakspakfakta:

 

Tjing Tjong!

Oh, så vackert ni har det i Urshult! Ska bli tokskoj att komma till er i sommar. Och självklart kommer här lite goa Jakspakfakta.

The hard facts!

Jakspak är en produkt som helt springer ur humor och sköjj. Upphovsmännen till det hela är jag och min barndomsvän Torbjörn Andersson. Vi har under åren utvecklat en sorts dialog och ett språk som vi själva gärna kallar humor.

Utifrån den släppte vi förra året boken Jakspak. En samling av absurditeter och teckningar som vi samlat på oss under tio års tid. Syftet var helt enkelt att utröna om någon mer gillade vår stil, och förhoppningsvis också sprida lite glädje över nejden. Vad vi märkt med boken är att det är mycket "antingen eller". Vissa tar den till sig direkt och andra förstår ingenting. Och det är ju samma sak med majs, det är ju inte alla som gillar det!

Ordet Jakspak kommer av djuret Jak i kombination med ordet spak.

Men stärkta av stödet från de som gillade boken drev vi alltså projektet vidare med en skiva. Vi ringde runt till goda musikervänner och bildade bandet The Jakspak, och släppte förra sommaren "The tjo must go on". Med fyra egna låtar, där vår typ av humor finns i texterna, och där musiken byter genre i varje låt, en kul grej tyckte vi själva!

Skivan fick väldigt bra mottagande rakt över, och de som inte greppade våra texter fullt ut kunde i alla fall svänga loss till musiken. Vi blev spelade rätt friskt i olika P4-stationer runt om i landet, och i Kronoberg spelades vi också en del, speciellt låten "Likt ängarna brusa och tryta" som sjungs av Växjösonen Niclas Hagelberg.

Vi följde också upp sommarskivan med en jullåt, "Julejulejul", som också spelades rätt mycket,
t o m i den seriösa kanalen P2!

Det är väl lite grundfakta, nu ska jag kolla på frågorna igen.....vänta lite....

Jo, om medlemarna i The Jakspak. Vi plockade ihop bandet utifrån musikervänner som jag tidigare spelat med i olika konstellationer. Folk man trivs med och som "svänger" musikaliskt. Till Urshult kommer:

Joakim Jonsson (Moi!) - Som spelar gitarr, dragspel och sjunger
Torbjörn Andersson - Som sjunger och spelar på saker han hittat vid vägkanten.
Emely Ahlsén - Spelar barytonsax, tvärflöjt och sjunger. Ständigt aktuell i Ska-bandet The Killers.
Per Backstad - Sjunger och spelar elgitarr. Vår egen Springsteen med en jäkla Soul!
Christian Andersson - Spelar Bas, sjunger och babblar en del. En mästare på "Highway to hell"
Ida Gunnarsson - Spelar fiol, mungiga och sjunger snyggt. Med rötter i Tjurkö i vackra Kronoberg.
Niclas Hagelberg - Vår hjältetenor, som också spelar gitarr och rytminstrument. Växjöson.
Olle "Bamsing" Johansson - Vår rutin och grand old man. Helikopterpilot och sångare som även levererar en hel del fräckisar. Lokalhjälte i Vimmerby Kommun.
Richard Jansson - Trummor, och allt som kan liknas vid trummor. Spelar i dom flesta band i Vimmerby kommun.

Vad vi vill är att vara som en musikalisk C-vitaminbrus. En uppiggande upplevelse i text, ton och bild. Den nya musik som kommer idag är till 99% helt förutsägbar. Därför är ett av våra mål dessutom att överaska. Man ska inte kunna förutse nästa mening, stil eller uttryck när The Jakspak spelar. Vi vill bara att folk ska ha sköjj! ! ! (Och om ni inte gillar just oss, så kan vi tipsa om att det även finns andra band)

Inspiration får vi av syltkex.

Om Urshult fick jag höra av en av era gladaste ambassadörer, Carl-Magnus Wennerholm. Den bild av Urshult som han målade upp gjorde Edens lustgård blek i jämförelse. Så efter detta ville vi så klart besöka denna oas, och det fick vi. Vi fick t o m spela några låtar. Ska bli jätteskoj att komma till er i sommar!!!

Vi hörs!

Joakim Jonsson

 

Vill du tillbaka? <<<